KÖSZÖNTJÜK A DEBRECENI RENDŐR SPORTEGYESÜLET HONLAPJÁN!

Megtekintem

A DRSE Józsa NORDIC WALKING csoportja

Nordic Walking Józsa csoport Hortobágyon

 

 

Gyalogló csoportunk kedveli a kirándulásokat is a heti két közös gyaloglás mellett.

 

Régóta tervezzük a Hortobágy megtekintését Dr. Aradi Csaba ökológus gyalogló társunkkal.

 

Többszöri egyeztetés után 2024. június 11. kedden reggel útra keltünk.

Nyolc órakor hat autóval indultak a gyaloglótársak: néggyel Debrecen-Józsáról az utasok begyűjtése után és kettővel Debrecenből. Kilenc órakor találkoztunk a Kadarcsi Csárdánál, ahol rövid ismertető után nekivágtunk a pusztának.

 

A 33-as főút 79 km-nél Szálkahalom volt az első betervezett megtekintendő hely.

Megtudtuk, miről kapta a nevét, kinek állítottak ott emléket, milyen növények, állatok találhatók azon a tájon, a talaj összetétele, sajátos növényzet. E tájra jellemző madarakat láttunk és hallottunk. Van tanösvény, de a Dr. Aradi Csaba bőséges információival nem vetélkedhetnek a kihelyezett táblák, tájékoztatók.

Igyekeztünk minél több ismertetett növény, állat, jellegzetesség nevét megjegyezni.

 

A következő megálló Hortobágy.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja 1973. óta, eddig is szép és különleges volt, de felújítása óta még szebb és különlegesebb.

 

Tettünk egy sétát a Látogatóközpontban, megtekintettük a Pásztormúzeumot, hallottunk érdekességeket a csárdákról, a kilenclyukú hídról, az állatok tartásáról, a kihajtásról, a szabadban tartásról, a nyájak őrzéséről, a pásztorokról és segítőikről, helyi szokásokról, népviseletről, ételekről sok-sok más mellett.

 

Következett a Mátai Ménes, gyönyörködtünk a pompás paripákban ebéd előtt.

A lovak kellemes látványa után jól esett a táj jellegzetes étele a frissen főtt slambuc.

 

Délutáni program: Hortobágyi Vadaspark.

Autóbusszal szállítják a csoportokat kanyargós úton a látnivalókhoz.

Lenyűgöző a legelő vadlovak távoli és közeli csoportja a körülöttük köröző madárrajokkal.

Kellemes sétán szemléltük a többi állatot is „testközelből” továbbá kilátóból távcsővel  túravezetőnk tartalmas tájékoztatása kíséretében, minden látnivalóról volt mondanivalója.

 

A fabódékban az árusoknál ki lehetett próbálni a karikás ostort a vásárlás mellett.

 

Óriási élménnyel gazdagodtunk Dr. Aradi Csaba hatalmas információtárának egy részével megismerkedve, köszönet neki ezért a szép napért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának a támogatásával.

 

Szó volt róla, a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara a daru, az egyik leglátványosabb madárfaj, a tavaszi és őszi vándorlási időszakban akár több, mint 100 000 példány tartózkodik egyszerre a Pusztában és a környező halastavakban.

A daruvonulás a hortobágyi puszta egyik legnagyobb őszi látványossága. Október elejétől november közepéig mintegy 250 ezer egyed fordul meg a térségben.

 

Őszi programjaik közzé felvesszük a daruvonulást megtekintését.